DE NS ICR Rijtuigen !!!

DE NS ICR Rijtuigen !!!

Maar liefst 4 fabrikanten hebben nu de NS ICR Rijtuigen in HO aangekondigd: Exact Train, PB Models, Piko en LS Models.
Hier zit een natuurlijk een onnodige dubbel ontwikkeling is, met name jammer voor Exact, Piko en PB want die zullen nu waarschijnlijk nooit uit de kosten komen (en de kosten voor matrijzen voor dit soort rijtuigen zijn niet mals). Het is een situatie die geen van drieën gewild en voorzien had. De schuldige is LS, die ons 14 jaar liet wachten op heruitgave van hun eerder uitgebrachte rijtuigen met elke keer een ander verhaal, dan weer waren de matrijzen defect, dan weer hun Chinese fabriek failliet………….maar ze kwamen niet.
Terecht dus dat verschillende partijen dachten over het uitbrengen van deze belangrijke NS rijtuigserie.
Overleg tussen de grote fabrieken staat op een laag niveau, laat staan met de kleinere initiatiefnemers.
Dat Piko desondanks de rijtuigserie nu als laatste toch aankondigt heeft als reden:

  • Piko was al een paar jaar bezig met deze serie in te plannen
  • Door Corona en Lockdown perikelen kon pas afgelopen najaar de definitieve ontwikkeling worden ingezet (toen was er nog niets bekend van de Exact en PB Modellen) en deze liep inmiddels en was te ver om het project terug te trekken.
  • Piko was van plan om de serie in 2023 groots aan te kondigen, maar heeft vanwege de andere fabrikanten dit naar voren getrokken, voor levering dit jaar nog.
  • Piko’s redenering: wij leveren geen soloproducten maar een compleet systeem waarbinnen wij ook tractie leveren en rail en wissel materiaal, en waarbij deze rijtuigen prima passen.
  • Piko’s prijs/kwaliteit verhouding, en goede naam, zorgt ervoor dat een grotere groep hobbyisten bereikt wordt en een betere wereldwijde verspreiding.