Motorpost MP3000

Motorpost MP3000

Met de komst van de eerste trein in Nederland, in 1839, kwam ook het vervoer van poststukken per trein op gang en verdreef langzamerhand de aloude postkoets.
Gaandeweg werden er speciale postrijtuigen en wagons gebouwd en met de stroomlijntreinstellen kwamen er stroomlijn postwagens ( de PEC ).
Uiteindelijk ontstond de behoefte de post onafhankelijk van de reizigerstreinen te kunnen vervoeren en zo ontstond in de jaren ’60 de Motorpost. Een gemotoriseerd postrijtuig waarin al rijdende post gesorteerd kon worden en vervoerd.
De Motorpost (MP3000) heeft uiterlijke kenmerken van de NS treinstellen uit die periode maar had buffers en kon wagons trekken.
35 stuks werden door Werkspoor gebouwd in de jaren 1965 – 1966 en ze kregen de karakteristieke bruine kleur mee die we ook kennen van de NS diesellocs. De postwagons die deze Motorpost trok waren gewone bruine goederenwagons herkenbaar aan de tekst “POST” op de schuifdeur.
In de jaren ’80 werden deze Motorposten modern roodgeel en kwamen er nieuwe, speciaal voor de post ontwikkelde, rode postwagens.
In de jaren ’90 werden het vervoer van post per spoor afgebouwd en in 1997 kwam een definitief eind aan het 158 jarig huwelijk tussen post en trein.

Märklin maakt nu een oplage van de MP3000 in de oorspronkelijk bruine kleur met bijbehorende postwagen. Het model van Märklin is voorzien van alle moderne digitale snufjes, heeft geluiden en schakelbare binnenverlichting.
Märklin art.nr. 26613 en kost € 359,00